2012. szeptember 20., csütörtök

egy kis pszichológia - alkotás és psziché

Hogyan hat az ember lelkére az alkotás?
A alkotás folyamatában az ember aktív, mégis egyfajta visszavonult állapot ez. A befelé figyelés olyan gondolatokat, érzéseket hoz elő bennünk, ami felszabadítja a lelkünket és örömmel tölt el. Közelebb juthatunk önmagunkhoz, ezzel is mélyítve az önismeretünket. A valódi alkotás ideje alatt úgy érezzük, hogy megszűnik a tér és az idő, így emelkedettebb állapotba kerülünk. Akkor tudunk igazán alkotni, amikor nem a végeredményre koncentrálunk, hanem inkább az alkotás élménye inspirál bennünket.
Miben segíthet az alkotás?
- stressz levezetésében - az értéktelenség érzésének feloldásában Ugyanis hihetetlen nagy önbizalomépítő hatása van annak, ha az ember tudja működtetni a teremtő erejét és a kész mű létrehozása óriási sikerélmény mindenki számára.
- Segít új célokat találni, a rejtett képességeket előhozni. A pszichológusok szerint az alkotás a depresszió egyik legjobb gyógymódja.
Lehetőséget ad arra, hogy az ember a szabadidejét minőségi tevékenységekkel töltse, ahelyett, hogy értelmetlen „üres” dolgokkal üsse el azt.
- Segíti a koncentrációt. A mai korban az ember szétszórja önmagát. A figyelem megosztása miatt viselkedésünket sok esetben szétszórtság jellemzi. Pedig tudjuk azt, hogy amikor összeszedettek vagyunk és összpontosítunk, mennyivel hatékonyabbak tudunk lenni az élet bármely területén. A kézimunka ill. az alkotás kiváló eszköz arra, hogy rendezzük a lelkünket és összpontosítsunk.
A kreativitás előhozásával, fejlesztésével egyújszerű látásmód alakulhat kiaz emberben, ami a rugalmas szemléletet, problémamegoldó képességet erősíti.
- Az alkotás értékes időtöltés, amely az ember személyes fejlődését szolgálja.

  http://www.harmonet.hu/psziche/59959-az-alkotas-lelektana-alkoss-a-lelki-bekedert!.html

Azt hiszem a mai rohanó, eredmény centrikus és rendkívül stresszes világunkban muszáj alkotnunk és ezzel kivonnunk magunkat a környezetünkből.

Engedd el a fantáziád és teremtsd meg azt ami Te vagy!
Holnaptól főzz másképp, ne nézd a szakácskönyvet, tedd bele azt az ételedbe, ami szerinted MÉG KELL bele. Vagy rendezd át a lakásod, Alkoss a falra virágot, fotózz, írj, varrj, fess, fűzz.... esetleg RAJZOLJ!!!! :)

M O S T!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése